2011. január 19., szerda

50 pszichológiai tévhit


A kötet szerzői: Scott O. Lilienfeld, Steven Jay Lynn, John Ruscio, Barry L. Beyerstein


"És mégis, meglepő, hogy amit mi igaznak hiszünk a pszichológiával kapcsolatban, milyen nagy részben nem az. A nagy mítoszok közt nem egy van, amelyik nem csupán tévútra visz bennünket az emberi természettel kapcsolatban, de hibás döntésekre is ösztönözhet a mindennapi életben. Ez a könyv elsőként helyezi a tudományos bizonyítékok mikroszkópja alá a közkézen forgó pszichológiai tévhiteket. Mindezzel az a célunk, hogy egyrészt eloszlassuk a sokak által igaznak tartott, de hamis hiedelmeket, másrészt olyan pontos tudással vértezzük fel az olvasót, amelynek segítségével képes lesz jobb döntéseket hozni a való világban."(a szerzők)


Híradók, tévéműsorok, laikusok és szakértők bombáznak naponta pszichológiai vonatkozású állításokkal, amelyek között rengeteg olyan van, amely tévútra vihet bennünket. A könyv hasonlóan a Discovery-ről ismert Brainiac és MythBusters műsorokhoz, tudományos bizonyítékokkal cáfolja ezeket a tévhiteket. 

1 megjegyzés:

  1. :) Éppen beszerzés-címszó alá került a könyv. Valamikor a hét folyamán találtam rá, és eszembe jutott, hogy talán nálad láttam bejegyzést róla. Nem tévedtem. Milyen nagyszerű, ahogyan összefüggnek a dolgok!

    VálaszTörlés